Befektetési szerződés az Agroloop Hungary Kft.-vel

Több millió euró értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést az Agroloop Hungary Kft. a Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által képviselt Enter Tomorrow Kockázati Tőkealappal.

A friss finanszírozást a takarmánycélú rovarfehérje-gyártó cég fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységének bővítésére fogja fordítani a Pest megyei Üllő határában található üzemcsarnokukban. A befektetés elősegíti a vállalat termelési kapacitásának növelését, valamint a technológiai fejlesztést is, melynek köszönhetően a cég még inkább hozzájárulhat a hazai körforgásos gazdaság fejlődéséhez. Az Agroloop fekete katonalegyet tenyészt, tevékenysége innovatív megoldás az állati takarmányalapanyag-termelés környezeti hatásainak csökkentésére, valamint a talajegészség javítására.

Fotó: Agroloop

Tíz kilogramm fekete katonalégy petéből kikelt lárva mintegy száz tonna élelmiszer-mellékterméket fogyaszt el 6-8 nap alatt. A lárvák ürüléke trágyává alakítható, míg a rovarokból később magas fehérjetartalmú állati takarmány készíthető.

Az Agroloop helyi élelmiszerfeldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amik az alacsony értékű biomasszát magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítják át.

A körforgásos gazdasági modellt követő folyamat jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint a hagyományos állati takarmányalapanyag-termelés: a rovarlárva tenyésztése és a belőlük készült takarmányfehérje és -zsír jelentősen alacsonyabb karbonkibocsátással jár, mintha az átlagos haszonállat-tenyésztésből származna. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és -olaj kiváló alapanyagot biztosít a házi kedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba.

A komposztból készülő talajjavító granulátumot pedig a növénytermesztésben használják fel: javít a talajok termőképességén és ezáltal hozzájárul a jó minőségű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok előállításához.
(Fotók: Agroloop)