Sitányi László a Szivacsváros projektről

A Duna régiót az éghajlatváltozásból eredő természeti katasztrófák sújtják, növelve a hőhullámok, aszályok, tűzesetek és heves esőzések intenzitását és gyakoriságát, helyi szinten villámárvizekkel. Mivel a régió lakosságának 75%-a városokban él, ezek az anomáliák különösen veszélyeztetik a polgárokat.
A települések különböző mikroklimatikus, infrastrukturális, pénzügyi, jogi és társadalmi háttérrel rendelkeznek a Duna régióban, de mindegyiküknek támogatásra van szüksége a helyi éghajlati kockázatok előrejelzésében és a hatékony beavatkozások azonosításában.
Transznacionális együttműködésre van szükség ehhez az ismeretcseréhez és a következtetések makroregionális szintű érvényesítéséhez. Az ágazatközi partnerség célja, hogy választ adjon ezekre a kihívásokra, elterjessze a szivacsváros koncepciót a Duna régióban.
A szivacsváros olyan városi terület, amelyet úgy terveztek, hogy különböző technikákkal megbirkózzon a túlzott csapadékkal. Enyhíti/megelőzi a városi árvizeket azáltal, hogy biztosítja a terület számára a víz természetes elnyelésének képességét. Csökkenti a vízhatlan felületek kiterjedését és növeli az abszorbens földterületek mennyiségét: zöldfelületek, zöldfalak, zöldárkok, belvárosi tavak, esőkertek, vízáteresztő járdák. Ennek a megközelítésnek a csatornázó és tároló rendszerekkel való kiegészítése szintén segít a vízhiány leküzdésében.
Az EU Duna Transznacionális Program által támogatott 30 hónapos Szivacsváros projekt 13 projektpartner részvételével idén januárban indult. Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány operatív és projekt igazgatója, valamint Czigány Szabolcs és Pirkhoffer Ervin, a PTE egyetemi docensei a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak nyilatkozva ismertették a szivacsváros koncepcióját és előnyeit.
A projekt lebonyolításában a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem társult stratégiai partnere.